Exercicis per a la restauració d’un imaginari col·lectiu

Any: 2018
IES Joan Salvat Papasseit i Centre cívic Barceloneta.

Exercicis per la restauració d’un imaginari col·lectiu és una proposta de Guillem Roig Serra en col·laboració amb el centre cívic de La Barceloneta i l’Institut Joan Salvat-Papasseit.

La història personal de cada individu està inscrita en la seva memòria. De la mateixa manera, la identitat d’un barri o una ciutat també està construïda per la seva memòria. Aquesta memòria s’inscriu en els elements que conformen l’espai, els carrers, els mercats, els edificis, els monuments, etc... suports que testimonien el pas del temps i ens permeten la lectura d’un llegat fruit de les persones que ho han fet possible.L’art de fer ciutat, que és l’art de fer societat, és possible a través de l’estudi del passat per entendre el present i poder pensar el futur amb més seguretat. És per això que la memòria és tan necessària i indispensable. La memòria és una estructura sustentada en records que defineix la nostra identitat i ens permet saber qui som.

Quan es perden els records d’una comunitat ens apropem perillosament a una pèrdua d’identitat col·lectiva; per evitar-ho no podem fer altra cosa que recordar i conèixer per rescatar la memòria. El barri de la Barceloneta està a punt de perdre la identitat si no rescatem la memòria d’aquells espais que ja no existeixen; recordar que era el barri per dissenyar i projectar la voluntat dels veïns en el futur.

Exercicis per la restauració d’un imaginari col·lectiu és una proposta de caràcter pedagògic que utilitza la fotografia i la creativitat per dotar de sentit crític als joves del barri. El projecte és una anàlisi de la transformació social i urbanística de La Barceloneta que permeti tenir als veïns les eines suficients per decidir sobre el que necessiten i volen que sigui el futur del seu barri.Perquè s’estudia la història del barri?

Estudiar la història del barri, permetrà als joves saber qui són i construir un - qui volem ser. El projecte intenta impregnar als joves d’una visió crítica de l’entorn i generar en ells una participació activa en les decisions sobre el barri que condicionen el seu futur. Exercicis per la restauració d’un imaginari col·lectiu també vol establir un lligam intergeneracional entre els veïns de barri, posant en contacte als diferents actors que han patit la transformació dels últims anys.

El projecte sorgeix de la necessitat de reforçar els vincles socials en un moment on l’especulació immobiliària i el turisme massiu amenacen de destruir la identitat de La Barceloneta, una proposta que teixeixi noves resistències a través de la memòria i la fotografia.

Qui participa en el projecte?

Els encarregats de realitzar el projecte van ser un grup d’alumnes dels últims cursos de l’Institut Joan Salvat-Papasseit. Els alumnes van participar d’un recorregut a través del qual van poder aprendre a llegir els canvis en el barri en els últims 50 anys. El projecte combinava classes teòriques amb activitats pràctiques al voltant de la fotografia. Els resultats del curs es varen mostrar en una exposició al centre cívic durant el mes d’Abril de 2018.

Les noves generacions són les responsables de construir el futur; a partir d’aquesta necessitat el projecte els invitava a formar part d’aquest experiment per reivindicar la cultura d’un barri del qual formen part a la vegada que se’ls escolta i se’ls fa pensar en el barri on volen viure. La investigació i la recerca a través de la història del barri permetrà als joves conèixer també les seves arrels i fer-los partícips d’una història que forma part inevitablement de la seva identitat.

On es desenvolupa el projecte?

El projecte combinava activitats a dintre i fora de l’aula. Les classes que s’impartien fora de l’aula visitaven llocs emblemàtics del barri i comptaven amb la col·laboració de testimonis que havien viscut el canvi de les últimes dècades. El treball de camp es completava amb l’ús de la fotografia com a eina per documentar els canvis soferts en els diferents espais del barri. També es varen dur a terme unes sessions al centre educatiu que servissin per posar en comú l’experiència de l’activitat així com per donar directrius tècniques i de suport als alumnes.

El projecte es va realitzar un cop a la setmana durant un període de tres mesos (Dijous de 12:30 a 14:30) del 18 de gener al 22 de març de 2018.A l'esquerra Platja de la Barceloneta, 1960. A la dreta visió actual de la Platja de la Barceloneta des de GoogleMaps.
Fotografies dels alumnes participants en el curs. 
Natalia Escamilla, Alexandre Domínguez, Omar Addoum i Marina Martínez.